Od wielu lat nasza szkoła uczestniczy w programie „Owoce i warzywa w szkole”. W ramach tego programu uczniowie klas 1-3 otrzymują warzywa, owoce i soki bezpłatnie. Obowiązkiem szkoły jest przeprowadzenie co najmniej dwóch działań kształtujących zdrowe nawyki żywieniowe uczniów oraz wzbogacające wiedzę o pochodzeniu produktów rolnych.
Ciekawym przeżyciem naszych dzieci było uczestnictwo w warsztatach kulinarnych przeprowadzonych przez przedstawiciela Agencji Restrukturyzacji Rolnictwa. We wtorek 17 listopada uczniowie klas trzecich w szkolnej stołówce pod okiem doświadczonego kucharza przygotowywali surówki owocowo- warzywne, soki owocowe i pyszne kanapki. Wspólna praca zakończyła się degustacją. Wszyscy uczestnicy byli bardzo zaangażowani i szczęśliwi, bo oprócz ciekawych informacji i doświadczeń zostali nagrodzeni licznymi prezentami. Jeszcze długo po zajęciach, niektórzy uczniowie dumnie paradowali po szkolnych korytarzach w fartuchach i czapkach kucharskich.